Bleken van de huid

De pogingen uit het verleden

Het gebruik van chemische peeling om ongewenste of dode huidcellen te verwijderen is een behandeling met een groot verleden. Chemische gezichtpeelings kunnen helemaal terug geleid worden naar het oude Egypte, waar crèmes gemaakt van Albast-deeltjes en melk en honing werd gebruikt om het gezicht strakker te maken. De Egyptenaren gebruikten ook dierlijke oliën vermengd met zout en natuurlijke mineralen en plantaardige stoffen om hun gezichten te peelen. Later, werd een papje van mosterd, zwavel en kalksteen gebruikt.

De Ottomaanse Turken verhitten hun huid met vuur in een poging een lichte afschilfering te veroorzaken.(een behandeling die wij niet aanraden!).

In Europa hebben de Hongaarse zigeuners hun geheime recept voor chemische peeling van generatie op generatie doorgegeven.

De Amerikaanse Indianen gebruikte een papje van urine met puimsteen voor hun chemische peeling. (een onaantrekkelijke maar niet ineffectieve behandeling!).

Bij deze cosmetische behandeling wordt met behulp van een bepaald zuur een papje aan gebracht op het te behandelen gedeelte van de huid, waarbij de huid daadwerkelijk gebrand wordt tot op een gecontroleerde diepte.

Chemische Peeling

Cosmetische verbetering wordt bereikt door het natuurlijke genezingsproces van de huid waarbij er bij de vorming van het litteken nieuw collageen ontstaat. Dit litteken op zijn beurt geeft extra dikte aan de lederhuid en geeft tevens structurele steun aan het oppervlak van de huid en een nieuwe weerstand tegen rimpels.

Door een chemische peeling van de huid, worden ook de oppervlakkige pigment cellen en de diepere melanocyten vernietigt.

De melanocyten zijn een bepaald type huidcellen die melanosomen produceren en deze afgeven aan de keratinocyten in de basale laag. De huidskleur wordt voornamelijk bepaald door grootte en aantal van de pigmentkorrels in de basale cellaag van de opperhuid.

Door deze cosmetische behandeling worden de donkere pigmentvlekken van de huid dus verwijdert en tijdens het genezingsproces neemt de bloed toevoer naar de behandelde huid toe, waardoor de huid een blank roze gloed krijgt

Deze cosmetische behandeling wordt naar diepte van de huidlaag onderverdeeld in drie categorieën.

De categorieën

Oppervlakkige peeling

Deze peeling is alleen van invloed op de onderkant van de opperhuid.

Het meest gebruikte materiaal is trichloorazijnzuur (TCA) in sterktes van 10% tot 35%.

Andere stoffen die al vele decennia gebruikt worden zijn; Resorcinol en De Jessner oplossing” (een combinatie van resorcinol, salicylisch en melkzuur zuren).

Meer recentelijk, worden formuleringen van alfa-hydroxy-en en glycolic zuren van 50% tot 70% gebruikt.

Medium peeling

Deze peeling is van invloed op de bovenste laag van de lederhuid.

Deze cosmetische behandeling wordt uitgevoerd met een peeling die een hogere concentratie bevat van TCA (50%).

Deep peeling

Bij deze peeling wordt de huid chemisch gebrand tot aan een diepte van de lederhuid.

Een diepe peeling wordt bereikt door gebruikmaking van fenol of de zogenaamde “Baker-Gordon Formule” (een mengsel van fenol en Croton olie).

Bleken van de Huid - Chemische Peeling

Specialisten & Klinieken

Voor deze behandeling (Bleken van de huid) kunt u o.a. terrecht bij deze specialisten & klinieken:

Volledig overzichtOok op deze site?Aanmelden - Adverteren - Disclaimer