Tanden bleken

Tandverkleuring

Naarmate we ouder worden, verkleuren onze tanden. Bij sommige mensen is deze verkleuring amper zichtbaar, maar bij de meesten onder ons is de verkleuring substantieel. Veel mensen associeren verkleurde tanden vaak met vies of onhygiƫnisch waardoor een verkleurd gebit kan leiden tot onzekerheid en niet meer durven lachen. Stoor je jezelf aan de kleur van je gebit, dan is het laten bleken van je tanden een optie.

Oorzaken

Er zijn vele oorzaken waardoor tanden verkleuren. Ouder worden is daar een van. Maar ook roken, koffie en thee, alcohol, medicijnen en het soort voedsel wat we eten veroorzaken in meer of minder mate verkleuring van ons gebit. Voor het grootste deel is het echter genetisch bepaald. Bij de een verkleuren de tanden nou eenmaal sneller dan bij de ander.

Soorten behandelingen

Extern – Zelf doen

Bij de drogist zijn verschillende applicaties te koop waarmee je zelf je tanden kunt bleken. Vanwege de europeesche regelgeving zijn de werkzame bestandsdelen in deze producten dermate laag dat deze weinig tot geen effect hebben. Bij producten van buiten europa kan het zijn dat de dit hoger ligt, echter is dit zeer af te raden omdat je hiermee je gebit blijvend kunt beschadigen.

Extern – Bleekgel

De tandarts reinigt je gebit door een speciale bleekgel op je gebit aan te brengen die een bepaalde tijd moet blijven zitten. Eventueel kan dit proces worden versneld met een laserlamp.

Er kan ook voor worden gekozen om een mal van je gebit te laten maken. Deze mal vul je thuis met de bleekgel die je van de tandarts hebt meegekregen en deze hou je vervolgens meerdere uren in je mond.

Extern – Laser

Je tanden worden eerst behandeld met een speciale gel welke vervolgens door middel van laser wordt geactiveerd. Het resultaat is binnen een uur zichtbaar en is blijvender dan bij andere behandelmethodes. Hoewel deze methode zeer effectief lijkt, is het wel de duurste manier van bleken.

Intern – Bleken van binnenuit

Wanneer de verkleuring niet van buiten maar juist van binnenuit optreed (bijvoorbeeld na een wortel behandeling) kan dit worden behandeld door een gaatje in de tand te boren, de tand te vullen met een bleekmiddel en de tand weer af te dekken met een tijdelijke vulling. Binnen enkele dagen zal de tand van binnenuit lichter worden waarna eventueel een definitieve vulling kan worden geplaatst.

Tanden blekenAanmelden - Adverteren - Disclaimer