Prothese

Waarom een Prothese of Kunstgebit?

Er zijn verschillende redenen waarom kiezen of tanden verloren gaan of verwijderd moeten worden. Bijvoorbeeld door een ongeval, ouderdom of verkeerde mondhygiëne. Na een bezoek aan de tandarts wordt er een afspraak gemaakt bij de kaakchirurg, die over zal gaan tot het trekken van de laatste tanden of kiezen. De tanden en kiezen worden in een paar behandelingen getrokken. Na deze bezoeken komt er een doorverwijzing naar een tandheelkundige zoals bijv. een tandprotheticus, die een kunstgebit zal aanmeten en vervaardigen.

Voordat de kaakchirurg de laatste tanden en kiezen trekt, worden door de tandheelkundige afdrukken van uw kaken gemaakt.

Deze afdruk dient als basis voor het vervaardigen van het kunstgebit. Bij het vervaardigen van de prothese kan rekening gehouden worden met individuele wensen, omdat de kleur, de vorm van de eigen tanden en kiezen of de stand van het gebit eigenlijk niet helemaal optimaal zijn.

Partiële Prothese

De kunststof plaatprothese

Een kunststof plaatprothese wordt volledig van kunststof gemaakt. Op de plek waar enkele tanden of kiezen missen of verwijderd zijn, vormt het kunststof deel een afsteunend zadel op de kaak waarin de tanden en kiezen geplaatst worden. Er wordt altijd naar gestreefd dat de kunsttanden dezelfde kleur hebben als de eigen tanden. Wanneer het houvast van de kunststof plaatprothese tegenvalt dan kan deze uitgevoerd worden met twee of meer gebogen ankers (haakjes) rond bestaande tanden zodat deze de plaatprothese meer retentie geven.

De frameprothese

De frameprothese bestaat uit een metalen frame waaraan zadels met kunstelementen vastzitten. Het frame wordt van een sterke chroomkobalt legering of van titanium gegoten en is samengesteld uit een basis, een hoofdverbindingsbeugel, kleine verbindingsbeugels en ankers rond de eigen tanden of kiezen.

Immediaat Prothese

Bij een immediaat prothese wordt na het trekken van de tanden en kiezen de prothese direct geplaatst.

Na het trekken van tanden of kiezen zal er altijd een zwelling optreden van het tandvlees. Deze zwelling verdwijnt na enige dagen. Als er een kunstgebitwordt direct na het verwijderen van de tanden of kiezen houdt deze prothese de zwelling tegen.

Als om wat voor reden de prothese niet ingehouden wordt, doordat het kunstgebit tijdens het slapen uitvalt, dan zal de zwelling direct weer opzetten en kan het kunstgebit de eerste paar dagen niet gedragen worden. Daarom is het bij een immediaat prothese zeer belangrijk om het kunstgebit de eerste 24 uur in te houden. Na drie dagen mag de prothese ’s nachts uitgelaten worden.

Prothese voor en na foto

Specialisten & Klinieken

Voor deze behandeling (Prothese) kunt u o.a. terrecht bij deze specialisten & klinieken:

Volledig overzichtOok op deze site?Aanmelden - Adverteren - Disclaimer