Implantaten

Wat is een implantaat

Een tandheelkundig implantaat is een kunstmatige vervanging van de wortel van een tand en wordt gebruikt in de prothetische tandheelkunde ter ondersteuning van restauraties op een tand of een groep van tanden. Op de plaats van een getrokken tand, kan ter vervanging een implantaat met kroon worden geplaatst. Meestal bestaat een implantaat uit  een schroefvormige titaniumstructuur, eventueel bedekt met een speciale coating.

Soorten implantaten

Vroeger bestonden tandheelkundige implantaten vooral uit bladimplantaten en transmandibulaire implantaten. Een bladimplantaat is een implantaat dat bestaat uit een plat vlak. De transmandibulaire implantaten zijn implantaten die geheel door de kaak heen werden bevestigd. Hierdoor werd het verwijderen hiervan bijzonder ingewikkeld.

Tegenwoordig worden vooral schroefimplantaten gebruikt. Dit soort implantaten werden, mede vanwege de goede klinische resultaten en het gemak van het plaatsen, zeer succesvol.

De grootste technologische  vooruitgang is echter niet zozeer de schoefverbinding van het implantaat maar de gebruikte coating. De meeste problemen ontstonden namelijk door aangroei en ingroei van bot aan het implantaat.

Behandelingen

Tegenwoordig wordt ergebruik gemaakt van één- en twee-fase behandelingen:

  • Bij de één-fase behandeling wordt het implantaat in één behandeling geplaatst. Hierbij bestaat het implantaat uit één geheel dat voor een deel in het bot wordt verankerd en voor een deel boven het tandvlees uitsteekt. Later wordt op het uitstekende deel een kroon gemaakt.
  • Bij de twee-fasen behandeling wordt in de eerste behandeling het implantaat  in het bot geplaatst en met tandvlees bedekt. Als het implantaat ingegroeid is in het bot, volgt na een aantal maanden de tweede behandeling.Hierbij wordt op het ingegroeide implantaat een zgn. healingabutment geplaatst. Na een aantal weken wordt hierop de kroon gemaakt.
Tandimplantaten

Specialisten & Klinieken

Voor deze behandeling (Implantaten) kunt u o.a. terrecht bij deze specialisten & klinieken:

Volledig overzichtOok op deze site?Aanmelden - Adverteren - Disclaimer