Ingetrokken of te grote tepels

Wat zijn ingetrokken of te grote tepels?

Sommige vrouwen hebben ingetrokken tepels, wat van invloed kan zijn op hun zelfvertrouwen en het geven van borstvoeding, andere vrouwen hebben te grote tepels, die zeer sterk kunnen aftekenen of zelfs gaan hangen.

Ingetrokken tepels

Het terugtrekken  van de tepel wordt veroorzaakt door een te kort melkkanaal. Deze loopt van de borstwand naar de tepel.

Er zijn 3 gradaties van ingetrokken tepels:

  1. De teruggetrokken tepel kan door zachte stimulatie naar buiten gehaald worden en blijft ook, zonder dat er aan getrokken wordt, redelijk lang (enkele minuten) naar buiten staan.
  2. Er moet al bijhoorlijk stevig gestimuleerd worden om de tepel naar buiten te krijgen. De tepel zal zich ook sneller terugtrekken.
  3. In dit geval is de tepel vrijwel niet naar buiten te halen hoe hard je er ook aan trekt, mocht het wel lukken, dan zal de tepel zich onmiddelijk weer terugtrekken zodra je deze loslaat.

Correctie van teruggetrokken of ingetrokken tepels is afhankelijk van de mate van het probleem. Typische ingetrokken tepel behandelingen gebeuren poliklinisch onder plaatselijke verdoving. De chirurg maakt een insnede aan de basis van de tepel en omliggend weefsel wordt opgelicht, zonder deze los te maken, en op een andere plek vastgehecht.

Afhankelijk van de mate van het probleem en de gekozen behandelmethode, kan het noodzakelijk zijn het melkkanaal los te maken van de tepel. Overleg dus eerst heel erg goed met uw chirurg als u nog van plan bent borstvoeding te geven.

Te grote tepels

Te grote tepels kunnen een aangeboren probleem zijn, of een gevolg van de borstvoeding. Een tepelcorrectie kan de lengte van de tepels verminderen. De tepelcorrectie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en de ingreep laat geen zichtbare littekens achter.  Soms kan (een deel van) het melkkanaal verloren gaan. Dus als u nog borstvoeding wilt geven na de tepel correctie, moet u dit eerst nadrukkelijk met uw arts bespreken.  U kunt dan kiezen voor een minder ingrijpende tepelcorrectie, waarbij de melkkanalen behouden blijven.
Ingetrokken tepels voor en 20 minuten na de operatieAanmelden - Adverteren - Disclaimer